lördag 27 februari 2010

Inte hämningslösa, närsynta

Varje kultur har sina ritualer kring drickande och hur vi beter oss i berusningens hetta beror helt på vår närmaste omgivning hävdar Malcolm Gladwell i Drinking Games. I vissa kulturer beter man sig si (italienare som konsumerar kolossala mängder vin varje dag utan att visa tecken på berusning) i andra beter man sig så ( Sverige, tunnelbana, nyårsnatt)
Vi lär oss på vilket sätt vi ska uppträda som druckna och beter oss enligt de spelregler som samhället tillåter.
När Cambafolket i Bolivia dricker medicinsk alkohol på helgerna förekommer inga skrän, skrik, hångel eller aggressioner. Lugn konversation eller tystnad råder.

Det svenska begreppet hojtarolja är alltså missvisande. När unga män skränar i en bar är det inte alkoholen i sig som får dem att låta utan de andra hojtande männen runt om. När vi är berusade blir vi inte hämningslösa utan närsynta hävdar den alkoholteori Gladwell lutar sig mot. Saker som är längre bort (morgondagen, vad andra tycker om mig, konsekvenser) blir suddiga, endast det som är nära är tydligt. Och det som är nära utövar en stark makt.

2 kommentarer:

R sa...

Jag tror att jag var något mittemellan igår (drack massor men höll mig hyfsat lugn och skällde inte ut arrangörerna för att jag inte vann Stockholmspriset anno 2004) och det har jag fått lida nått kolossalt av idag.

Jag tror att Malcolm G har fullkomligt rätt.

Jenny Morelli sa...

vänta lider du av att du INTE SKÄLLDE?