onsdag 13 januari 2010

Motsägelsefulle Evert

Jag har skrivit texten om Evert Lundquist för Moderna Muséets vänner. Jonas och jag pratade nyss om huruvida Lundquist var motsägelsefull eller inte och vad ordet i sådana fall betyder. Är inte alla det? Så är det väl.


Lundquist framställde i alla fall sig själv som att han hade värsta kollen men ser man hans tavlor fattar man vilken kaotisk person han var. Inte i val av motiv men i sättet han målade på finns en berättelse.

En av hans söner, Hymme, försvann spårlöst i Göteborg när han bara var 18 år . Fortfarande oklart vad det var som hände. Det har spekulerats om händelsen hade att göra med så kallade Dahlsjö-fallet:

En regnig torsdag morgon kör en PV av 1956 års modell från en bakgård ut på Risåsgatan i stadsdelen Annedal i Göteborg. Bilen har registreringsnummer 019920 och i bilen sitter 2 st. unga män samt en yngling. Dessa är 21-årige Jan Olof Dahlsjö, 22-årige Gay Roger Karlsson och den endast 16-årige Kjell-Åke Johansson. När väl bilen svänger ut på Risåsgatan så är det för sista gången någon ser vare sig dessa tre personer samt den duvblå PV:n med full säkerhet.
Försvinnandet som är det märkligaste i Sverige någonsin - åtminstone i modern tid kommer att gå till kriminalhistorien under namnet "Fallet med den duvblå PV:n" eller också "Dahlsjö-fallet". Personerna i detta fall blev under resterande delan av 1960-talet samt under 1970-talets början en vandringssägen.
Ingen av dessa personer innehar körkort men bilen är registrerad på Jan Olof Dahlsjö.
Därmed slutar inte mystiken.


Samma dag, den 29 juli 1965, försvinner ytterligare en man/yngling. Detta är den 18-årige Hybner "Hymme" Lundqvist från Drottningholm, Stockholm. Han har liftat från Torekov i Skåne och är på väg till Gerlesbogs konstskola i norra Bohuslän. Att han kom fram till Göteborg vet man genom ett vykort som han skickade till sina föräldrar där han bl.a. skrev "Var inte oroliga". Han postade detta vykort från Göteborgs Central. Därefter är han också försvunnen för alltid. "

(Flashback)

Evert Lundquists berör händelsen endast i ett par korta meningar i sin biografi:
"Det var en stor sorg men så är ju livet..."


PS vet inte om den här klassiska stolen är med på utställningen som öppnar i morgon men det var den enda högupplösta bilden jag fann, klicka på den för att få känsla DS

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Såg att du hade skrivit om "Dahlsjö-fallet".

Efter vad som har framkommit så fanns det faktiskt en beröringspunkt mellan "Hymme" och de tre göteborgsynglingarna. Vet att det låter otroligt men det existerade faktiskt åtminstone en sådan sommaren 1965.

Jenny Morelli sa...

hej anonym!
ja, jag hittade som sagt info om dahlsjöfalletpå flashback om det när jag gjorde research..skulle gärna vilja veta mer!