De studenter som var starkt negativa eller var öppet rasistiska placerades med likasinnade.
De toleranta eleverna hamnade i samma grupp som de som också var positiva. Studenterna ombads sedan diskutera frågor som skolskjuts och rättvist boende. Efter diskussionerna fick de fylla i en ny enkät. Den visade ett slående mönster: bara genom att prata med varandra hade de trångsynta studenterna blivit ännu mer trångsynta och de toleranta ännu mer toleranta.
Människors benägenhet att bli mer extrema efter att ha träffat likasinnade kallas grupppolarisering och det fungerar överallt, i alla läger. Feminister som talar med andra feminister blir mer orubbliga i sin feminism. Motståndare till samkönade äktenskap som träffar andra motståndare blir ännu mer motståndare.
Varför grupppolarisering uppstår är inte helt klar. En teori säger att när människor diskuterar något de tror på med andra som hyser samma åsikt fastnar bara nya argument som är till förmån för det man redan tror. En annan teori hävdar att människor i grupp alltid försöker överträffa varandra: Om alla i gruppen håller med om att män är idioter, då kommer gruppdynamiken driva på någon i gruppen att övertrumfa ordet idiot och säga att män är svin.
Informationsteknologin gör att vi kan skaffa oss information på sajter som ideologiskt rimmar med våra egna uppfattningar. Det gäller både feminister, rasister och liberaler, sossar och moderater.
Aldrig någonsin har vi i medierna kunnat välja bort så många motargument till det vi själva tror är sant. Sug på det en stund. Läskig tanke tycker jag. Mer om detta delikata demokratiska ämne i en bok: "Going to Extremes: How Like Minds Unite och Divide."
Länk till Elizabeth Kolberts artikel i New Yorker
5 kommentarer:
Men att döma av kommentarsfälten läser folk även bloggar vars innehåll inte faller dem i smaken…
det bör vi alltså vara väldigt glada för...det som sker i välbesökta bloggares kommentarsfält borde få demokratipris
Läsvärt. Tack!
Då borde jag alltså fortsätta läsa Per Gudmundsson vars åsikter jag tycker ibland är välformulerade men grumliga. Som t ex när han jämställde homoäktenskap med att en del människor vill gifta sig med delfiner.
Jag menar "alltid välformulerade men ibland grumliga."
Skicka en kommentar