tisdag 6 april 2010

Den vänstra halvan är en kreativ lögnare

Isolerar man kontakten mellan hjärnhalvorna kommer den vänstra halvan göra allt den kan för att dölja tudelningen. Om man sedan ber enbart den högra hjärnhalvan att resa sig och gå fram till en telefon utan att den vänstra delen får veta det kommer den vänstra halvan senare komma upp med en totalt påhittad förklaring till varför kroppen begav sig till telefonen.
-Jag tänkte ringa min syster, jag skulle beställa pizza.
Poängen är att den absolut inte kan svara "jag vet inte" för dess uppgift i livet är att hålla skenet upp tills vi dör: vi är ett odelat jag, vi vet vad vi gör.

Källa: Ett oskrivet blad av Steven Pinker.

I samma bok stod det om ett experiment med illrar. Forskare skar av deras synnerver och flyttade dessa så att de ledde till hörselbarken i stället. Därefter fick man (på ett för mig helt obegripligt vis) fram representationer av det som lämlarna nu uppfattade av signalerna som alltså skulle ha skickats till synbarken men nu hamnat helt fel i hörselbarken. Och det var bilder.

Etiketter:

1 kommentarer:

Blogger Space babe sa...

I ett kompendium jag fått på min mindfulness-kurs står det att "Den högra främre delen av pannloben reglerar känslor som irritation, ilska, rädsla att vara ledsen eller deprimerad...(samt) flykt- och kampsvar.
Den vänstra styr över positiva känslor som entusiasm, intresse, nyfikenhet, glädje och lycka. Vid regelbunden träning i mindfulness sker en förskjutning av aktiviteten från den högra till den vänstra sidan, dvs från irritation och stress till lugn och glädje."

Vet inte om dessa halvor är de samma som du talar om, om ja, är det alltså en positiv sak med vänstra halvans sammanhangslögner. Och undrar om dess lyckokänslor också är lögner. Men men, jag är beredd att köpa det.

7 april 2010 22:29  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida