lördag 13 mars 2010

Den förbannade notisen

Via Mymarkup hittade jag den här texten i New York Times. Förra helgen skrev jag en snabb notis. Den blev så här:

BROCCOLIKLIPPT FILM FUNKAR
Filmer klipps allt oftare i samma rytm som den mänskliga hjärnan tänker. Actionfilm klipps i kortkorta sekvenser när det händer mycket och i långa sekvenser när det personerna talar med varandra. Detta skapar fraktala mönster som den filmtittande hjärnan uppskattar. Fraktal är ett självsimulerande mönster med struktur i alla skalor. Broccoli är en naturlig fraktal.

När min chef Stina läste notisen var hennes reaktion: Helt obegriplig!
Jag insåg skamset att hon hade rätt och fimpade den.
Men jag kan inte släppa den. Den kan bli bra jag tänker inte ge upp. Vi går i tryck tisdag. Vill någon hjälpa till att få ordning på den går det VÄLDIGT bra tack! Den får inte vara längre än texten ovan. Helst vill jag ha rubriken kvar men jag anar att det är darlingen som måste dö.

12 kommentarer:

Carin sa...

Var skapas fraktalerna? I hjärnan? Jag tror att det är där det saknas nåt i texten. Ohc ämnet är för intressant för att du ska släppa det.

Ann Lagerström sa...

Jag har läst en annan förklaring. Vårt försvarssystem reagerar på förändringar, så fort ett klipp kommer så blir vi/hjärnan alert, andningen stoppar upp en tusendels sekund eller så, vi är på spänn, kanske att något händer som vi måste göra något åt. Efter en kort stund slappnar vi av. Om man klipper snabt, snabbt, så slappnar vi inte av och då är både vi, hjärnan och kroppen hela tiden på helspänn. Det blir helt enkelt svårt att stänga av och gå därifrån. En form av avancerad stress helt enkelt.
Ann

Margaretha Magnolia Nordgren sa...

Men den där notisen fattar väl vem som helst! -:)
Hälsningar Superhjärnan

Hanna sa...

Jag fattar oxå och gillar broccoli.

Jenny Morelli sa...

problemet är -tror jag är att jag inte heller fattar fullt ut: Vad fraktal är tex och "skärt brus" som stattin fokuserar på..om jag ska skriva kort och enkelt måste jag förmodligen läsa o fatta rapporten nyt-texten bygger på..

Jenny Morelli sa...

och ingen sinekur har dykt upp här ännu...

Hanna sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fraktal
det skära vet jag inte

Jenny Morelli sa...

Här är forskningen artikeln bygger på

Helena Looft sa...

Alltså, det blir ett glapp i mitten. Vad är det egentligen som skapar fraktala mönster? Att filmen klipps på det där viset verkar inte ha med fraktaler att göra, inte när man läser den här texten i alla fall.

Däremot är broccolin helt okej, tycker jag. En fraktal är ju ett mönster som fortsätter upprepa sig in i minsta detalj (alltså att den stora formen bildar små likadana former inuti sig) och broccolin ser ut som ett träd som har små träd på grenarna som har ännu mindre träd på sina grenar osv ...

Space babe sa...

För mig skulle den funka bättre om man tar bort meningen: Fraktal är ett självsimulerande mönster med struktur i alla skalor.

Broccolin är en bättre förklaring på vad fraktal betyder.

Jenny Morelli sa...

för kännedom lyckades jag inte till detta nummer men snart är det dags igen. Om jag inte förklarar fraktal: "I broccolins yttersta ändar är action. I de tjocka stjälkarna händer det mindre men relateras desto mer."

Jenny Morelli sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.