måndag 7 januari 2013

Från rymden tack, inte från slurv och slafs

Har aldrig tänkt på att fotograferna Lennart Nilsson och Joel Peter Witkin har något gemensamt men efter dokumentären i går så ser jag likheterna.
Jag ser framför mig hur en ung och ambitiös Lennart Nilssson tassar bort till rätt avdelning på KI eller KS för att hämta ett aborterat foster.  Sedan tillbaka till fotostudion där han släpper ned den lilla kroppen i ett akvarium och ljussätter den på bästa sätt. Den svävar i rymden. Den är vacker. LIFE-redaktören jublar när hon ser resultatet. Världen jublar.

Så befäste han en föreställning om att vi kommer från evigheten (made of stars) och inte från slurv och slafs. Är bilderna "sanna"? Ja visst, om man med sann menar snyggt ljussatt foster i ett akvarium. Förmodligen färglagt i efterhand  Jag beundrar hans gärning mer och mer när jag inser vad han gjort. Se Nilssons storhet. Han var galnare och ville mer än vad man kunnat ana.

2 kommentarer:

YuSie sa...

Ända sedan jag förstått hur fotona var tagna har jag haft svårt att njuta av dem utan känt mig väldigt ambivalent. Men lite kul att tänka att han måste varit lite morbid.

Jenny Morelli sa...

Ja och om inte morbid så gränsöverskridande. Intressant hur vi förväxlar viss estetik med verklighet...witkins estetik skulle vi aldrig se som vetenskaplig.