tisdag 6 september 2011

När mårddjuret inte dyker upp

Naturfotografen Terje Hellesø har förfalskat sina bilder. Fotografi är inte sanning, skriver Bo Madestrand i dagens DN och citerar Susan Sontags berömda credo att fotografi är en tolkning av världen precis som teckningar och målningar. Men vissa aspekter av fotografin- särskilt vetenskapsfotografin eller naturfotografin som Terje Hellesø utövar- utger sig faktiskt för att visa något som finns “därute”. Det må vara en hjärncell eller ett djur i naturen.

Verklighetskravet kämpar även journalister med varje gång vi skriver en text i vilken mårdjuret vägrar dyka upp. Är vi kreativa vill vi givetvis skriva en så god historia/ skapa en så bra bild som möjligt och klarar vi inte att tryffera den med exotiska djur, kändisar eller vad det nu kan vara riskerar den att bli tråkig. Men journalister kan inte hittepåintervjua. Det finns massor av exempel på när folk i mitt skrå inte kunnat stå emot och "photoshopat fram" ett samtal i efterhand. Ett känt exempel är en Bill Gates-intervju som den norska journalisten Björn Benkow fantiserade fram.


Om inte Terje Hellesø sitter i timmar i skogen och väntar på lodjur innan han tar sina bilder bryter han ett kontrakt med naturfotografipubliken. För hans bilder berättar inte bara om skygga lodjur, de berättar också om en morgontidig envis man i oömma kläder med en känsla för djur och som är skicklig med arbeta med ljuset. Om det är konstnär han vill vara, är förstås alla tricks och knep tillåtna, men då borde hans bilder visas på ett konstgalleri till hösten i stället för på Naturhistoriska Riksmuseet.

Är det inte trevligare ute i skogen än framför datorn undrar jag dessutom...

Inga kommentarer: