onsdag 20 april 2011

Nytt brott-att fotografera


Ett nytt lagförslag som kan träda i kraft 1 juli nästa år gör själva fotograferingsakten olaglig i vissa integritetskränkande situationer. Det helt nya brottet olovlig fotografering kläms in mellan två existerande brott hemfridsbrott och ofredande.

Så vilken typ av bilder kommer att vara förbjudna att ta om lagförslaget går igenom?
Och kanske ännu viktigare- vilka bilder måste vi skynda oss att ta innan?


1.PLÅTA PERSON SOM DUSCHAR UTAN ATT DET VET OM DET OCH BARA TITTA PÅ BILDERNA SJÄLV
LAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON

2. PLÅTA PERSON SOM DUSCHAR UTAN ATT DEN VET OM DET OCH PUBLICERA BILDERNA
OLAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON

3. PLÅTA HALVNAKNA MÄNNISKOR PÅ STRAND UTAN ATT BE OM LOV
LAGLIGT I DAG
LAGLIGT I MORGON (men om det sker närgånget eller dolt kan det ändå vara olagligt trots att stranden är en allmän plats)

4. SITTA I TRÄD OCH TA BILDER MED TELEOBJEKTIV I REINFELDTS HEM- REINFELDT TAR HEROIN
LAGLIGT I DAG
LAGLIGT I MORGON EFTERSOM HAN TAR HEROIN (“om syftet med dokumentationen är att i media kunna visa att en högt uppsatt offentlig person i en bostad begår en mycket klandervärd handling.”)

5. SITTA I TRÄD OCH TA BILDER MED TELEOBJEKTIV I REINFELDTS HEM- REINFELDT KYSSER SIN FRU
LAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON (om man inte kan i domstol bevisa att denna kyss var en synnerligen klandervärd handling)


6. SMYGPLÅTA DROTTNING SILVIA NÄR HON KLÄR OM BAKOM BUSKE PÅ STRANDEN
LAGLIGT I DAG (om hon inte upptäcker dig, det vill säga! Då kan hon ropa på polis!)
OLAGLIGT I MORGON (Så till vida bilden inte visar att Silvia har en svastikatatuering eller något annat som kan tänkas vara av allmänintresse)

7. PLÅTA SIN FÖRRA FRU MED NY ÄLSKARE I GEMENSAMT HEM OCH BEHÅLLA BILDERNA SJÄLV FÖR ATT PLÅGA SIG
LAGLIGT I DAG (så länge du inte SPRIDER bilderna är det OK)
OLAGLIGT I MORGON (om du inte är KONSTNÄR!)

8. PLÅTA SIN FÖRRA FRU MED NY ÄLSKARE I GEMENSAMT HEM OCH SKICKA BILDERNA TILL SVÄRMOR
OLAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON (spridningen kan vara förtal, förolämpning)

9. TA BILDER PÅ FOTBOLLSSPELARE I ETT OMKLÄDNINGRUM
LAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON (Om inte alla i rummet samtycker därtill)

10. PLÅTA EN JOURNALIST SOM KYSSER EN HÖGT UPPSATT POLITIKER PÅ RESTAURANG
LAGLIGT I DAG
OLAGLIGT I MORGON? ( Ja, för vad betyder egentligen liknande utrymme: "olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme." )

11.RIKTA KAMERAN MOT HUSET BREDVID OCH TA SMYGBILDER AV GRANNARNA I SINA HEM
LAGLIGT I DAG (För att de ska kunna anklaga dig för ofredande krävs det nämligen att de är medvetna om att de blir ofredade medan ofredandet pågår, samma som som med Silvia och i duschen)
OLAGLIGT I MORGON (Om du inte är konstnär och kan hävda verkshöjd!)



Sammanfattning av det nya lagförslaget:

Straffbestämmelsen föreslås omfatta den som, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme. Bestämmelsen föreslås vidare omfatta olovlig fotografering eller annan bildupptagning som, oavsett plats, sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson.

tisdag 12 april 2011

De flesta passerar inga som helst gränser...

Var på ett seminarium på Nalen om Kreativitetens gränser i lördags. Återigen var det paneldebatt om de tecknade barnporrbilderna och huruvida det är lämpligt att ritade teckningar föreställande sexuella situationer med påhittade barn ska vara olagliga att inneha. Genomtänkte Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik framlade tanken att just myndigheter kan ha problem att visa kontroversiell konst som tar ställning, att de stoppas av kravet på saklighet. (Jag tror han framförallt tänkte på Forum för Levande historia men jag har verkligen svårt att tro att ett privat galleri (tex Fotografiska) kan kosta på sig att vara mer kontroversiell än ett statligt museum (tex Moderna). Det handlar om vilka chefer man rekryterar; konformististiska klättrare finns det lite väl gott om.

Diskussionen gled in på att Kulturhuset nyligen stoppade Celebration of womanhood i vilken dansarna skulle ha dansat till en koranvers. Samma institution som dagarna innan bjudit in till yttrandefrihetsdebatt och flugit hit folk från Ungern lägger ned en dansföreställning för att EN kille (vem?) skrev en tråd om detta på Facebook (har inte sett denna tråd, måste man inte vara vän med killen för att se den?)
Så finns det en gräns mot islam? Svar ja, det visste vi ju redan med Vilks sommaren 2007.
Finns det ett verkligt hot i att med ett konstnärligt verk kränka en extremistiskt lagd muslim i Stockholm? Skulle någon verkligen lägga en bomb på Kulturhuset? Ja, det vet vi ju inte förrän det händer. Men det har hänt Vilks. Och Elisabeth Ohlsson Wallin fick prata med polisen i Göteborg som bad henne tänka över saken innan hon skulle visa bilderna. Tänk på samhällskostnaden, konstnär.

När jag sitter där på Nalen i rummet med kulturutövare och hör hur samtalet fortsätter in på huruvida Apple censurerar ammande kvinnobröst och Facebook Zorn känns det som att jag sitter mitt i en stor rädd flock. Skitsamma om vi inte får visa tuttar för Apple. De viktigaste gränserna är ju de som ligger inuti oss själva som vi inte ser. De flesta svenska kulturutövare anser det inte vara konstens uppgift att passera gränser eller eventuellt göra någon förbannad. Möjligen vill de sitta med i Svenska Pen och vara med på goda middagar där de kan öva sig att konversera på engelska med utländska yttrandefrihetskämpar. Den kulturella och sociala stigmatiseringen av sådana som Simon Lundström, Palle Torson och Lars Vilks talar sitt tydliga språk. Jag vet inte hur många jag träffat de senaste åren som genast vill skapa konsensus med mig genom att small-talka om vilken ful teckning Vilks ritat (massor med konstnärer 2007 och framåt), vilken idiot Vilks är, vilken islamofob Vilks är (gubbe på Kulturdepartementet), vilken extremist Vilks är, vilken judehatare Vilks är (Anders Carlberg). Det blir gräl. Men jag tänker inte sluta säga det: han är konstnär och ni är fega och tråkiga och han borde inte vara så ensam om det han gör.

fredag 8 april 2011

tisdag 5 april 2011

Murakami-dum i huvudet


Jag är nästan klar med första delen av Murakamis 1Q84. Redan första scenen har etsat sig fast och blivit bild inuti: den kvinnliga huvudrollsinnehavaren hoppar ut ur en taxibil mitt på motorvägen för att hinna till ett viktigt möte. Och efter 300 sidor är jag mitt i en stor berättelse om mänsklig ensamhet och värdighet. Murakamis föredömliga sätt att tala om vad huvudpersonerna äter till lunch, lite vitkål, en tallrik soppa. Gestalternas trivialiteter beskrivs med en sådan omsorg. Jag vill vara en av dem. Jag vill också utföra mina triviala dagliga sysslor with grace i en stor stad. Jag tänker- som alltid- lite på David Lynch men denna gång även på Miranda July.

En annan sak jag tycker om: Murakami försöker aldrig vara duktig. Han är snarast lite "dum i huvudet", det vill säga han skiter i att försöka blidka de skarpsinniga. Alltför många (moderna, svenska) romaner lider av duktighetskomplex. Hans bok är snarast själv som Luftpuppan, romanen som beskrivs i boken, skriven av en dyslektisk sjuttonåring. Den härmar ingen, den vill inte likna någon annan roman.

Däremot fick jag för första gången med Murakami lite Krzysztof Kieślowski-gubbsjuksvarning i ett kapitel som beskriver ung lesbisk kärlek men det är för tidigt att döma ännu. Återkommer i ärendet.