tisdag 5 april 2011

Murakami-dum i huvudet


Jag är nästan klar med första delen av Murakamis 1Q84. Redan första scenen har etsat sig fast och blivit bild inuti: den kvinnliga huvudrollsinnehavaren hoppar ut ur en taxibil mitt på motorvägen för att hinna till ett viktigt möte. Och efter 300 sidor är jag mitt i en stor berättelse om mänsklig ensamhet och värdighet. Murakamis föredömliga sätt att tala om vad huvudpersonerna äter till lunch, lite vitkål, en tallrik soppa. Gestalternas trivialiteter beskrivs med en sådan omsorg. Jag vill vara en av dem. Jag vill också utföra mina triviala dagliga sysslor with grace i en stor stad. Jag tänker- som alltid- lite på David Lynch men denna gång även på Miranda July.

En annan sak jag tycker om: Murakami försöker aldrig vara duktig. Han är snarast lite "dum i huvudet", det vill säga han skiter i att försöka blidka de skarpsinniga. Alltför många (moderna, svenska) romaner lider av duktighetskomplex. Hans bok är snarast själv som Luftpuppan, romanen som beskrivs i boken, skriven av en dyslektisk sjuttonåring. Den härmar ingen, den vill inte likna någon annan roman.

Däremot fick jag för första gången med Murakami lite Krzysztof Kieślowski-gubbsjuksvarning i ett kapitel som beskriver ung lesbisk kärlek men det är för tidigt att döma ännu. Återkommer i ärendet.

4 kommentarer:

Anonymous Göran sa...

Vilken fin "snabb" recension! Tycker mycket om Murakami och inser att jag måste beställa dessa två snabbt!

5 april 2011 16:32  
Blogger Jenny Morelli sa...

ja, det måste du nog...!

5 april 2011 18:44  
Blogger S sa...

Jag kände mig tvungen att kommentera Murakamis gubbsjuka i min recension av boken (i Femina). Tråkigt, i en annars bra roman. Har läst nästan alla hans böcker och älskar lugnet och den 'grace' du beskrev. Men kvinnor... tror jag inte Murakami förstår sig på.

12 april 2011 09:06  
Blogger Jenny Morelli sa...

Hej S! Ja, jag ser att problemet kvarstår böckerna igen. Den 16-17 åriga kvinnan (som även figurerar som granne i tex "Fågeln som vrider upp världen" representerar Förlösaren av något slag,,,en författare som Dostojevskij tex ÄR sin EGEN unga kvinna, Murakami använder henne som idé...och när han beskriver att denna idé om ung kvinnlighet har sex med en annan kvinna (polis med stora bröst etc) blir det voyeuristiskt och gubbigt...Jag förlåter honom eftersom jag tycker att han är bra på det mesta men inte på att skriva om sex...min tes är att han är för mentalt "ung" typ 10-12 år...Flickor är "de andra"

12 april 2011 10:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida