fredag 28 november 2008

Psykopati

Jag läser om psykopater i New Yorker.
Eskimåerna kallar dem kunlangeta och puttar dem i plurret när ingen ser.

Minns ett psykopattest som var populärt att maila runt till vänner och bekanta för ett par år sedan:

Det var en gång en kvinna. När hon var på sin mors begravning mötte hon en man som hon inte kände. Hon tyckte att den här mannen var helt underbar. En drömprins. Hon blev kär men frågade aldrig efter hans telefonnummer och kunde därför inte hitta honom.
Några dagar senare dödade kvinnan sin egen syster.

Vad var hennes motiv?

Om man svarar SNABBT och RÄTT på denna fråga är man en psykopat. (Se kommentar för svar)

Sedan står det i texten att psykopater är bra på att härma känslor och det vet jag vad det är...och jag börjar faktiskt känna mig som en psykopat så jag lägger texten åt sidan en stund och börjar i stället tänka på att det finns hur många exempel som helst på att kvinnor med bebisröster alltid når framgång.

Men det blir en annan bloggtext...

11 kommentarer:

Blogger Morelli sa...

hon ville träffa honom igen! Förstås!

28 november 2008 16:03  
Blogger Space babe sa...

Nä, lägg av! Jag tänkte direkt att hon förväntat sig att hennes syster skulle be om hans nummer ÅT henne, och därför var hon så arg på syrran nu att hon dödade henne. Är jag psykopat eller inte???

29 november 2008 22:22  
Blogger Morelli sa...

ja det vete sjutton? kanske det! läs texten jag länkar till, den kanske ger dig svar...jag är väldigt intresserad av detta med den "härmande" människan, att vi är mimetiska....

30 november 2008 13:31  
Anonymous Anonym sa...

Japp, jag är tydligen psykopat.

Att härma känslor kan väl också tyda på att man lider av asperger.

Vidare tycker jag att det är lite psykopataktigt att putta folk i plurret när ingen ser. Det blir som en ond cirkel där alla måste putta varandra i plurret.

/L

30 november 2008 18:50  
Anonymous Eleonora sa...

Ser fram emot din analys av kvinnorna med bebisröster. Ann Söderlund och Martina Haag, skulle dom kommit nån vart med vuxenprat?

30 november 2008 22:31  
Blogger Ann Charlotte sa...

ha ha ha, jag vill också höra mer om bebisrösterna, intressant tema. Men tänk om nån påpekar att man själv ingår i den gruppen, vad jobbigt det skulle vara.

30 november 2008 23:17  
Anonymous Anonym sa...

Har du inte bloggat om bebisrösterna förut? Jag känner igen det.

/L

1 december 2008 12:38  
Blogger Morelli sa...

har jag det L, tanken är inte omöjlig...jag får googla på¨bebisröst och morelli och se vad jag hittar. Fast jag tror inte jag har gjort det så utförligt...och inte namedroppat heller...anitra steen har bebisröst enligt I, min kollega, själv jag kan på rak arm räkna upp 2 höga kvinnliga chefer och 2 sångerskor...

1 december 2008 12:55  
Anonymous Elvira sa...

Kvinnan med bebisröst och psykopaten är inte sällan samma person (egen teori). Jag tänker att hon eller han har fastnat någonstans i sin utveckling och psaykopaten har ju enl. expertisen fått sina moraliska fönster förstörda/stängda före 4 års ålder och därmed blivit empatiskt störda / moraliskt färgblinda för allfram tid. Psykoterapin kan INTE hjälpa utan endast "järnrör och staket", menar denna proffesor (se nedan)

SÅ eskimåerna har en poäng!
Det finns forskning (enl Sten Levander, prof i psykiatri) som menar att höga chefer inte sällan är psykopater, saknar förmåga att leva sig in i sina medarbetares situation. Detta förklarar deras framgångar. Han menar t o m, att vi är många som har stött på dom, fast vi kanske lämnats kvar med en känsla av skam, otillräcklighet, dålig självkänsla etc fast i själva verket är det psykopaten som varit framme och "märkt" oss....

1 december 2008 13:06  
Blogger Morelli sa...

intressant teori elvira- att de skulle vara samma...
sten levander lyssnade jag på för ett par år sedan- han sa då att det är väldigt ovanligt att psykopater slår ihjäl sina fruar- vilket jag med min ringa kunskap tyckte var märkligt men så sa han. för fruarna är liksom ägodelar, innanför hans domän...men i new yorker texten jag refererar till har det minsann slagits ihjäl både den ena och den andra...

1 december 2008 16:28  
Anonymous Elvira sa...

Svårt att uttala sig om eskimåernas fruar när texten handlade om vad de som grupp gör med psykopater. Jag tänker mer i generella termer, hur grupper, institutioner, samhällen tar hand om de som bryter normerna.

I vår överpsykologiserade tidsålder tror jag Levander talar ett rakare språk och med många års erfarenhet där tradtionell behandlingsform går bet.

Det är ju självklart att en psykopat inte dödar kanske den enda som kan förstärka eller legitimer hans "sjuka" identitet.
Därmed inte sagt att hon(/han?) inte redan lever som "död".

1 december 2008 17:12  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida