lördag 14 juni 2008

Vänta bara Nina Björk...

Jag kan säga så här mycket att jag har BÖRJAT en text där jag polemiserar mot dagens Nina Björk i DN men måste FILA lite mer på mina argument... Hon är ju en hyfsat tung aktör och jag tänker snabbt men skriver så LÅNGSAMT och måste gå till lite lägg för att inte bara framstå som en liten sketen bloggare och varför LÄNKAR inte DN till hennes krönikor- jag blir galen på dem! Deras sökfunktion är superkass. Men nu MÅSTE jag sova eller läsa. För jag ska köra min son, scouten, till bussen tidigt i morgon bitti. Gute nacht.


Andra bloggar om ,


Så där ja- här är länken till hennes text

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ser fram emot att läsa vad du har att säga. Blir det här på bloggen?

Jag tycker Björk var bra. Jätte.

Jenny Morelli sa...

Hej Göran!
jag tycker också det, hon triggar mig. Men jag har en viktig synpunkt...jag kan publicera den här så länge...
draft:
"Nina Björk gör det igen, sätter fingret på något centralt viktigt för vår tid. Den individuella känslans regim och människans begär (efter ting, sköna hem, upplevelser, resor, handväskor, SUVS med mera). Begäret som ser till att hjulen snurrar och som förväntas pågå hela våra liv. Jag vet att jag inte dör om jag inte får en ny klänning- men vem har rätt att ifrågasätta min upplevelse? Det är som Marx säger: Vårt medvetande påverkas av det ekonomiska system eller det "samhälleliga vara" vi verkar inom. Jag är med henne nästan hela vägen. Men när hon ska hitta en väg ut ur detta tar hon istället ett kliv bakåt. Konsumtionen sabbar naturen, kapitalismen vår jord, vi borde stanna hjulen, säger hon plötsligt. Och då gör hon exakt det Katarina Bjärvall föreslog i slutkapitlet i sin bok om barn och konsumtion . Återigen detta ekonomiskt okunniga vänstertänket: vi måste bli sanna igen och såga våra egna träpussel. Det är en falsk tro att vi skulle bli fria om vi gör en romantisk (och individuell!)revolt INOM rådande system. T

Ideologin som kan ersätta rådande ideologi måste formas av en ny slags ekonomisk ordning. (Efter kapitalismen?) Alternativet kan aldrig bli ett "nej tack jag avstår". Det måste vara ett nytt slags ja. Jag vet inte hur det jaet ser ut. Men jag fantiserar om att det går att tänka utanför systemets ramar. Jag vill fråga igen : vad tänker du ersätta det individuella begäret med? "Riktiga" behov? Efter rent vatten, mat och sömn? Hur stavar vi till objektiv sanning efter kapitalismen? Är det små nyfödda kroppar som skriker efter föda? Det krävs mer ekonomisk teori innan jag kan ta Nina Björks filosoferande på allvar. Och kanske även mer om dopaminets roll i hjärnan. För visst finns det beröringspunkter hos oss jägare och samlare: de flesta av oss mår bra både när vi shoppar loss och tänker nya tankar.



Kapitalismen vann. Och jag tror att den hade väldigt goda skäl att göra det. Kapitalismen vann. Och jag tror att den hade väldigt goda skäl att göra det. Jag tror jag ska beställa den här boken

Hanna sa...

Ser OTROLIGT mkt fram emot fortsättning när du filat färdigt! Mkt mkt intressant.

Anonym sa...

Kan inte se att Björk förespråkar den ena eller andra lösningen i texten, men hon pekar på problemen som uppstår när vi inser att ekvationen inte går ihop.

Nu tror jag mig veta ungefär var Nina Björk står i konsumtionsfrågan, men i den här texten ser jag bara att hon pekar på att det är nödvändigt att skilja mellan "objektiva" behov och "subjektiva" begär och att det blir svårt.

Jenny Morelli sa...

Göran, jag kritiserar henne inte- hon är den bästa vi har- Men jag vill veta hur dessa nya OBJEKTIVA behov ev kan se ut. Ska vi förespråka krig så att vi återigen får veta vad riktiga behov är? Hungriga spädbarns verkliga behov. Som i Nordkorea just nu förmodligen. Min poäng är (kanske...) att våra falska begär är priset vi betalar för vårt välstånd..Och det är tur att de flest hyser dem...

Lennart Erling sa...

Kanske finns det ingen lösning? Björk skriver: "vår marknadsekonomi, som vi valt att utforma den" - men vad vi väljer är att följa våra begär, (genuina eller triggade av reklamen) - och hur ska tillräckligt många välja på ett förnuftigare sätt, ett sätt som inte undergräver våra livsmöjligheter på jorden? Och dessutom skapar välfärd? Efter oss - något slags syndflod?