torsdag 8 maj 2008

Stieg Larsson

Jag fick låna boken "Män som hatar kvinnor" av mamma för att jag kanske skulle ha intervjuat en som ska spela med i filmen som de håller på med nu.
Lite nyfiken blev jag också efter att ha läst Nina Björks text om Lisbeth Salander i DN i lördags.
För många år sedan, i samband med valet 2002, träffade jag Stieg Larsson och Kurdo Baksi när de jobbade på EXPO. Och jag minns att jag fick dåliga vibbar kring deras snack om hur många högerextremister som frodades på Danderyds gymnasium eller hur det nu låg till...Det var som att de själva främjade ett rasistiskt sätt att tänka genom att hela tiden tala om hotet från rasisterna. Jag menar: en förening som EXPO behöver ju verkligen ett reellt hot för att legitimera sin verksamhet. Finns det inget måste man ju se till att det finns.

I alla fall reagerade jag direkt på beskrivningen av bokens Dragan:

"Däremot var han en genetisk gatukorsning av det slag som rasbiologiska stollar med stor sannolikhet skulle beskriva som underlägset humanvirke."

Vad säger Stieg Larsson egentligen? Jag tappade lusten att läsa exakt där.

8 kommentarer:

Anonymous Göran sa...

Vilken gullig felskrivning att du kallar boken "Män som älskar kvinnor". Mer creepy än originalet med tanke på innehållet.

Om du inte läser den: Du missar inget. Ja, om du inte är svag för perfekta, felfria hjältar och bottenlöst onda skurkar förstås. Intresserad av något djupare? Tintin är en början.

8 maj 2008 17:05  
Blogger Space babe sa...

Hm... jag har också börjat ifrågasätta trilogin efter Björks artikel. Och måste erkänna att jag nog har en förkärlek för perfekta, felfria hjältar och bottenlöst onda skurkar som får vad de förtjänar...det är en reptilhjärnegrej, helt enkelt. Lite som att alla människor vill vara rika och lyckliga, inte fattiga och olyckliga.

Det är god underhållning för stunden, men duger naturligtvis inte om man förväntar sig ngt mer. Vad jag mest fastnade för var att det var så oerhört effektivt berättat, en bladvändare som jag sträckläste, och funkade som uppåttjack för mig när jag var låg. Ungefär: "Vad skönt med nåt okomplicerat och enkelt."

8 maj 2008 17:12  
Blogger Morelli sa...

hej göran! ja hoppsan, ganska trevlig felskrivning...vi får se hur jag gör, har en tendens att somna i från böcker på kvällarna... om de inte känns livsviktiga...

8 maj 2008 18:26  
Blogger Morelli sa...

asch, jag måste nog faktiskt ändra titeln i bloggtexten...jag står inte ut med att det står fel...

8 maj 2008 19:41  
Anonymous Karl sa...

"Jag menar: en förening som EXPO behöver ju verkligen ett reellt hot för att legitimera sin verksamhet. Finns det inget måste man ju se till att det finns."

Nej, det finns ju verkligen inget reelt hot. Mord på opponenter och SD på väg in i riksdagen är ju hunky dory och egentligen bara ganska så trevligt.

10 maj 2008 21:54  
Blogger Morelli sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

31 maj 2008 18:42  
Blogger Morelli sa...

Så här tycker jag om boken: Fick snart problem även med Lisbeth Salander som är en gubbfantasi. Både när hon blir utsatt för våld av den onde advokaten och när hon senare tänder på Blomkvist. LS är en våt dröm. Påhittad av en gubbe. Och nu får du väl allt skärpa dig sa jag på slutet som ett mantra när det blev tortyrkammarscener hos den onde kapitalisten. Jag hade direkt avrått från att publicera detta. Vilket jag även gjort med Harry Potter . Men -den kan bli en bra film. Om de klipper bort rätt scener...tacka veta jag Jens Lapidus och John Ajvide Lindqvist.

31 maj 2008 18:45  
Anonymous Måns sa...

Det här vill man inte missa. Långt snack om Stieg. Kolla in intervjun med en av Stiegs vänner. Finns på www.barstol.nu/2008/10/03/stieg/

3 oktober 2008 13:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida